neděle 1. prosince 2013

Železná neděle - čas začít s cukrovím

A je to tady - předvánoční shon, nakupování, úklid, pečení, vaření..... supermakety otravují s vánoční nabídkou už v září a od října hrají koledy! Taky už toho máte plné kecky? Poslední dva roky jsem se rozhodla, že se do toho komerčního humbuku kolem nenechám zatáhnout a užiji si skutečnou atmosféru Adventu a Vánočních svátků: s mými nejbližšími, v klidu a pohodě.
Dnešek byl toho jasným důkazem. Dopoledne jsme si zašli na pidijarmark u nás na vesnici, po obědě si šli kluci mí lehnout a zatím co spali, začala jsem s cukrovím. Opravdu zbožňuji život "na dědině". Zatímco jsem pekla, z tlampáčů se celou vesnicí ozývaly koledy. Moc jsem si to užila, vše, co jsem chtěla jsem stihla. A protože já prostě neumím jít s proudem a dělat věci tuctově, vznikly tyto skořicové sušenky ze špaldové mouky.
Recept je následující: 250g špaldové mouky (nebo kdo nechce, může hladkou), 165g změklého másla, 70g cukru, 1 vejce, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 15g skořice
Vše smícháme a necháme min. 3 hodiny v chladu. Nebojte se toho, že těsto ztuhne, v teple opět změkne. Vyválíme na válu a vykrajujeme. Pečeme v předehčáté troubě na 170°C asi 10 min. Můžeme je ještě teplé obalit ve vanilkovém nebo skořicovém cukru, polít čokoládou nebo ozdobit jinou polevou, anebo prostě nechat tak. V podstatě je to variace na linecké. Výborné kdykoli ke kávičce.
Užívejte tento krásný čas, za ničím se nehoňte a mějte se krásně.